Парламентът отхвърли референдума за еврото

След повече от три часа дебати депутатите не одобриха предложението за Референдум

Отхвърлен е предложеният референдум за определяне на българския лев като единствена официална валута до 2043 година след повече от тричасови дебати в парламента. Предложението, внесено от Инициативен комитет на граждани, с подкрепата на парламентарната група на „Възраждане“, не получи одобрение от народните представители.

По време на гласуването, 68 депутати гласуваха „за“ провеждане на референдума, 99 гласуваха „против“, а 46 се въздържаха. По искане на законотворците бе проведено прегласуване, но и вторият опит за подкрепа на референдума не успя – 68 депутати гласуваха „за“, 98 гласуваха „против“, а 46 се въздържаха.

По време на дебатите представителите на партията „Възраждане“ подчертаха, че не е възможно да се говори за противоконституционност, а се нуждае само от дискусия дали въпросът отговаря на Закона за референдумите. Те също посочиха, че всички европейски държави са провеждали референдуми, за да определят дали желаят да приемат еврото и да влязат в Еврозоната. Партията на Костадин Костадинов изрази намерение да обръща Конституционния съд, ако референдумът бъде отхвърлен от Народното събрание.

Преди няколко дни Правната комисия в Народното събрание също отхвърли референдума. Комисията по финанси пък не събра кворум да разгледа въпроса.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link