Обвиниха и бащата на загиналото дете за катастрофата с Лютви Местан

Прокуратурата изправя пред съда и бащата на загиналото бебе

Втори обвиняем има по случая със загиналото бебе при катастрофата с участието на Лютви Местан. Прокуратурата ще изправи пред съда и бащата на 6-месечната Еджрин, която почина при тежкия пътен инцидент. Според държавното обвинение, Юсеин Ахмед ще отговаря за съпричиняване на катастрофата. Обвинителният акт е изготвен на база извършената автотехническа експертиза.

Спрямо Юсеин Ахмед е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 2000 лева.
Произшествието стана на 14 април 2019 година на разклона край село Загорско при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в движението по главния международен път Кърджали-Маказа-Комотини. Последвал сблъсък с „БМВ“, движещо се от Кърджали по посока ГКПП „Маказа“. При жестокото автомеле „БВМ“-то излетя от главния път и падна на над 100 метра в близкото дере. При инцидента загина 6-месечната Еджрин, която пътувала със семейството си за Кирковско. Пострадаха 9-годишното братче на бебето и родителите му. Зад волана е бил бащата Юсеин Ахмед.

Часове след инцидента политикът беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. На два пъти прокуратурата отнемаше шофьорската му книжка, но тя му бе връщана от съда.
„Катастрофата край Загорско е 1:1 с катастрофата край Седловина, като ситуация и поведение на двама водачи на МПС. Разликата е, че на пътя за “Маказа” на 14 април загина 6-месечно бебе, а край Седловина преди две години имаше 4-ма ранени, но всички оцеляха, като едно 10-годишно дете бе със счупен таз“, коментира пред 24rodopi.com експерт, който се явявал в съдебна зала по много дела за тежки пътни инциденти.

Според него и Лютви Местан, който е шофирал „Фолскваген“-а, излизащ на път с предимство, и водачът на „БМВ“-то, чийто автомобил се движел с превишена скорост по главния път Кърджали – Маказа, ще бъдат посочени за виновни.

„Автотехническа експертиза определя механизма на настъпване на пътно-транспортното произшествие, а вече кой, какви нарушения е извършил, е по преценка на съда. В случая от Загорско, Лютви Местан навлиза на път с предимство. От фактологията и съобщението на Главна прокуратура става ясно, че с тази маневра той отнема предимството на правилно движещ се по скоростен път лек автомобил “БМВ”. Но също така трябва да се отбележи рисковата маневра на водача на “БМВ”-то. При възникване на опасност, водачът следва да намали скоростта и да спре, но той прави друго – излиза от своята лента и навлиза в насрещната. Вероятно експертизата ще покаже, че и двамата водачи в онзи момент са с неправилни преценки. Реакциите им са ненавременни“, твърди експертът.

„И каква е скоростта? Със сигурност е над допустимите 90 км/час, но точно колко? Ако е 100 км/час е едно, при 140 км/час ситуацията е друга. Има ли спирачен път? Автотехническата експертиза с точност ще пресъздаде ситуацията в онзи трагичен момент, тогава ще се разбере кои участници в произшествието и свидетели казват истини, и кои – неистини“, допълва той.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link