На Финландската граница започнаха да конфискуват еврото на руснаците

Финландските митничари започнаха да отнемат валутата в евро на руснаци, напускащи Финландия в посока към Руската федерация

Новите правила за руските граждани вече влязоха в сила. Това съобщава Фонтанка

Жител на Санкт Петербург разказва пред изданието, че миналата седмица е пътувал по работа в Европа и се е върнал в Русия през Финландия. На ГКПП Ваалимаа-Торфяновка финландските митничари са проверили колата му и са го попитали дали има евро в брой. Конфискували му наличните 1390 евро, като му обяснили, че може да ги остави на митницата и да ги вземе следващия петък като влиза във Финландия през същия пункт. Другата опция е да ги прехвърли на човек, който в този момент влиза във Финландия.

„Наложени са ограничения, не можете да изнасяте евро в Русия“, обяснили митничарите на мъжа като му показали извадка от правилата на финландската митница. В документа на руски език е описано: „Износът на банкноти от официалната валута на ЕС в Русия е забранен“. Изключение правят парите за „лични нужди“ – за квартира, храна и пазаруване. В същото време изискването няма долна граница т.е. всяка сума може да бъде конфискувана. Събеседникът на Фонтанка предпочел да остави парите на митницата. Връчен му е формуляр с опис колко и какви банкноти са му иззети. Изданието уточнява, че с подобен проблем са се сблъскали и други руснаци.

Освен това от началото на август финландските митничари са започнали да конфискуват закупени санкционирани стоки от руснаци. За да избегнат това, руските граждани разопаковат покупките си, изхвърлят опаковката и се преструват, че артикулът е за тяхна лична употреба. Успоредно с това финландските магазини са започнали и да отказват да продават санкционирани стоки на руски граждани, които искат възстановяване на ДДС.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link