Мъртва риба изплува по течението на река Сазлийка

Десетки измрели по неизвестна причина риби са изплували по течението на река Съзлийка. Първите мъртви екземпляри са намерени на стотина метра по-надолу от мястото, където е заустена тръба на регионалното сметище за битови отпадъци, където се обработват и загробват битовите отпадъци на селищата от Старозагорска и Сливенска области.

Сигналът е бил подаден още в събота на телефон 112 от собственика на малка фабрика за замразяване на плодове край село Ракитница. Милен Милев се натъкнал на изтровената риба при разходка по поречието на Сазлийка. Сред екземплярите имало както едри щуки, шарани и речни кефали, така и съвсем малки, като последната находка била на около 4,5-5 км от мястото на заустването. Точно там има локви със странен тъмнокафяв цвят на водата. Според  подалия сигнала това не е първи случай на измряла риба в рекичката, която преминава през територии от Натура 2000. Негови приятели му разказали, че още през март са подавали сигнал, после и той е съобщил през септември, но и до момента нямало нищо тревожно според пристигналите да вземат проби по течението специалисти от РИОСВ – Стара Загора и Басейнова дирекция – Пловдив.

В неделя от РИОСВ потвърдиха за получения сигнал както и за първоначалните предположения , че източникът на замърсяването е от регионалното депо.

„Не сме установили следи от заустени в Сазлийка води от депото, взехме две проби, включително и от мястото, където имаше мъртви риби. Риби имаше на различни места, дори на около 2-3 км от първата точка, ще трябва да се видят анализите, моментните показатели се оказаха нормални…“, заяви Михаил Михайлов, главен експерт „Опазване на водите“ при старозагорската екоинспекция.

Регионалното депо е изградено в землището на село Ракитница след няколкогодишни протести на местните жители. То се стопанисва от избран с конкурс през 2017 г. оператор в лицето на консорциум „РСУО- Стара Загора“ , който включва „Комуналефект сервиз“ ЕООД и „Ес Ер Технолоджис“ ООД. Стойността на обществената поръчка е била 17,1 млн. лв.  без ДДС, победителят е предложил оферта с 1 млн. лв. по-ниска от първоначалната. В конкурса са участвали 4 сдружения. В депото се събират отпадъците от общините Стара Загора , Казанлък, Гълъбово, Гурково, Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево, Опан, Твърдица, Чирпан, Павел баня и Раднево.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link