Ирония – Унгария падна в капана на петролната си зависимост от Русия

Украйна спря доставките през страната на нефт от „Лукойл“, което засегна и Словакия

Унгария и нейният премиер Виктор Орбан, които са троянският кон на руския президент Владимир Путин в Европейския съюз (ЕС) и често блокират европейската военна подкрепа за Украйна, търпят сериозни щети заради петролната си зависимост от Кремъл и бездействието си да я намалят.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС, който получаваше до една трета от горивата си от Русия, наложи санкции и спря да купува руски петрол, като Унгария и Словакия получиха изключения (Чехия също) от нея. През юни обаче Украйна наложи санкции, с които блокира транзита на петрол на „Лукойл“ от Русия през петролопровода „Дружба“ за Централна Европа, за да прекъсне източника на доходи на Москва, използван за поддържане на армията й.

Забраната, която влезе в сила през юли, доведе до проблеми с доставките в Унгария и Словакия, които са твърде зависими от вноса на руски петрол. Санкциите не се отнасят за други руски износители на петрол като „Роснефт“ и „Татнефт“. Не е ясно обаче дали украинските власти ще наложат допълнителни санкции на тези компании. Освен това Киев не спира изцяло петролопровода „Дружба“, включително защото по него се пренася казахстански петрол за германската рафинерия в Швет.

Без подкрепа от ЕК засега

Унгария и Словакия веднага се опитаха да привлекат ЕС в петролния им спор с Украйна, но опитите им засега не дават резултат. Европейската комисия отложи искането им да призове Киев да отмени санкциите срещу руската петролна компания „Лукойл“. Те се обърнаха с писмо към Европейската комисия (ЕК), която отговаря за търговската политика на ЕС, с молба да започне консултации по търговското си споразумение с Украйна.

Но Валдис Домбровскис, комисар на ЕС по търговията, казва пред Financial Times, че Брюксел ще се нуждае от повече време, за да събере доказателства и да оцени правната ситуация. На среща на търговските представители от държавите от съюза в края на юли 11 страни са подкрепили неговото мнение и нито една не застана на страната на Будапеща и Братислава, посочват трима дипломати пред FT. Един от тях обяснява, че търговското споразумение с Украйна включва клауза за сигурност, която може да позволи прекъсване на доставките.

Молбата на Унгария изглежда странно, като се има предвид, че унгарският премиер Виктор Орбан сериозно раздразни повечето от партньорите си в ЕС и комисията през последните седмици, като едностранно лобира за мирен план за Украйна при посещенията си в Русия и Китай, без одобрението на Брюксел.

Украинският депутат Инна Совсун, която е от политическата фракция „Холос“ („Гласът“) и е част от енергийната комисия в парламента, посочва, че сега Украйна е „взела въпроса в свои ръце“, писа Politico. „Повече от две години чакахме ЕС, Г-7 да въведат реални санкции срещу руския (петролопровод)“, казва тя. Според изданието Совсун е намекнала, че забраната има за цел и да отмени противопоставянето на Унгария на доставките на оръжие за Украйна и на присъединяването на страната към ЕС.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link