Иранския президент е загинал след инцидент с хеликоптера му

Хеликоптерът е намерен в труднодостъпен район в Североизточен Иран

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа, съобщиха световните агенции.

„Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем“, написа Мансури в публикация в социалната мрежа „Екс“, придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на Раиси. Текстът на съобщението сам по себе си представлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

Междувременно иранските държавни медии и Иранският Червен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, са загинали при разбиването на машината в Северозападен Иран.

Тази сутрин официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. Според агенцията президентът е летял с хеликоптер „Бел-212“ американско производство.

ИРНА допълни, че правителството ще се събере на извънредно заседание във връзка с гибелта на Раиси, но няма данни за точен час, в който то ще се състои.

Според друга местна агенция, Тасним, на място е започнала процедурата по разпознаването на телата на жертвите.

Раиси и Абдолахиан се връщаха от среща с президента на съседен Азербайджан Илхам Алиев, когато вчера следобед хеликоптерът им изчезна от радарите.

Шейсет и три годишният Раиси беше избран през 2021 г. и след като встъпи в длъжност, затегна нравствените закони, предприе репресии срещу антиправителствените протести и възприе твърда линия по отношение на преговорите за ядрената програма.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по въпросите на външната политика и ядрената програма, опита по-рано да успокои народа, че няма да има смущения в работата на правителството и държавните органи.

Очаква се поста на Раиси временно да заеме първият вицепрезидент, 68-годишният Мохамад Мохбер, който е смятан за близък до Хаменей.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link