Има съмнения за извършен военен преврат в Китай (ВИДЕО)

Войските масово са прехвърлени към Пекин, забелязана е колона с дължина 80 километра

„Преди няколко часа в медиите и социалните мрежи в Индия плъзна упорит слух, подчертавам – слух, а не потвърдена информация – че в Пекин е извършен военен преврат и Си Дзинпин е поставен под домашен арест. Дали има нещо вярно в този слух ще стане ясно съвсем скоро, но дори и да партенка, това е възможна индикация за изострени борби в китайската върхушка, част от които е и фабрикуването на подобни слухове, които да ерозират усещането за недосегаемост на китайския комунистически лидер“. Това обяви току-що международният анализатор Борислав Цеков.

Действително в последните часове се появи шокираща информация, касаеща президента Си Дзинпин. Въпреки че китайските медии не са потвърдили слуховете, туитовете на китайски лица предполагат, че президентът е бил поставен под домашен арест от Народната освободителна армия (НОА).

Развитието идва ден след като Bloomberg съобщи, че китайски съд осъди бивш високопоставен служител по сигурността на доживотен затвор, завършвайки репресиите срещу „политическата клика“, която той ръководи срещу Си Дзинпин, само седмици преди решаваща промяна в Комунистическата партия, съобщава HW News като подчертава, че новината не е  потвърдена от независими източници.

Дженифър Зенг, китайски активист за правата на човека, който сега живее в САЩ, публикува видео в своя Twitter, в което се твърди, че НОА се придвижва към Пекин.

„Военни превозни средства на НОА се отправят към Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км.“

Китайският автор Гордън Чанг, който също е базиран в САЩ, цитира видеоклипа на Zeng в Туитър и написа: „Това видео на военни машини, които се движат към Пекин, идва веднага след спирането на 59% от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде в CCP. Китай е нестабилен.“

Към момента на подаване на този доклад само вътрешни полети с по-малък от обичайния трафик са забелязани да летят в китайското въздушно пространство, показа Flightradar.

Сред индийските политически лидери Субраманиан Суами написа Twitter:

„Нов слух, който трябва да бъде проверен: Дали Си Дзинпин е под домашен арест в Пекин? Когато Си беше в Самарканд наскоро, лидерите на китайската комунистическа партия трябваше да отстранят Си от партийното командване на армията. След това последва домашен арест. Така върви слухът“, отбелязва Суами като посочва туитове по новината.

Руският телевизионен канал Инсайдер UA също отбеляза слуховете и написа в Телеграм. „Нещо странно се случва в Китай. Има масови слухове в Twitter за военен преврат в Китай и предсрочната оставка на Си от поста. Има много от тези публикации и от различни публикации/медии. Войските са масово прехвърлени към Пекин, забелязана е колона с дължина 80 километра. Освен това Китай отмени повече от 6000 (!) вътрешни и международни полети. Освен това всички билети, продавани с високоскоростна железница, са спрени и железопътният трафик е напълно спрян.“, съобщи Инсайдер.

Засега всички слухове за военен преврат в Китай нямат достоверно потвърждение.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link