Израел: Ракета на „Ислямски джихад” е ударила болницата в Газа

Над 500 са жертвите на мощната експлозия в лечебното заведение

Нова трагедия в Ивицата Газа. Израел и „Хамас” се обвиняват взаимно за кървавата атака с над 500 жертви в болница в Газа. Вчерашният взрив е отнел живота на стотици пациенти и лекари, както и много разселени палестинци, които са търсили укритие в лечебното заведение.

Ударът разпали протести в мюсюлманския свят. Ливанската групировка „Хизбула” обяви „Ден на гнева”.

Трагедията минира опита за дипломатически разговори между Израел и съседите им и се случва на фона на посещението на американския президент Джо Байдън в Израел.

Броят на загиналите при удара срещу болница „Ал Ахли” може да се увеличи значително. Вероятно още десетки са затиснати под руините. В момента на удара в болницата са се намирали около 3000 пациенти.

Доктор Мохамад Ал Нака е сред оцелелите по чудо след удара.

„Без всякакво предупреждение, към 06:30 сутринта, болницата беше подложена на обстрел. Не знаем какво беше това, но разбрахме какво може да причини, след като разкъсва деца на парчета”, заяви д-р Ал Нака.

Ислямисткото движение „Хамас”, което контролира Ивицата Газа, обвини Израел, че е нанесъл удар по болницата. Според израелската армия обаче зад атаката стои групировката „Ислямски джихад”, .

„Мога да потвърдя, че анализът на оперативните системи на Израелските сили за отбрана показва, че терористите в Газа са изстреляли залп от ракети, който е преминал в непосредствена близост до болницата „Ал Ахли“ в Газа по време на удара. Разузнавателните данни от няколко източника, с които разполагаме, сочат, че „Ислямски джихад” е отговорен за проваления ракетен изстрел, който порази болницата в Газа. Повтарям, че „Ислямски джихад” носи отговорност за убийството на невинни хора в болницата в Газа”, заяви Даниел Хагари, говорител на Израелските сили за отбрана.

Израел разпространи кадри от взривената болница в Газа като доказателство, че тя е поразена от палестинска ракета. От „Ислямски джихад”, групировка, която макар и в сянката на „Хамас” има по-дълга история, отхвърлиха израелските твърдения като неверни. А лидерът на „Хамас” призова за всички араби и мюсюлмани да се надигнат.

„Призовавам всички хора от Арабските и мюсюлмански страни да заклеймят това кръвопролитие, тази бруталност, тези престъпления, да излязат по улиците на столиците, във всички градове, да надигнат глас, за да спрем този враг”, заяви Исмал Хание, лидер на „Хамас”.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е ужасен от удара срещу болницата в Газа, а върховният комисар на ООН по правата на човека призова извършителите на удара да бъдат подведени под отговорност.

„Думите не ми достигат. Тази нощ стотици хора бяха убити по ужасяващ начин при масиран удар в болница „Ал Ахли Араб” в град Газа – включително пациенти, медицински работници и семейства, които са търсили убежище в болницата и около нея. Отново най-уязвимите”, коментира Фолкер Тюрк, говорител на ООН по правата на човека.

След атаката по болницата избухнаха безредици в редица градове по света. Хиляди палестинци излязоха по улиците на Западния бряг и се обявиха срещу управлението на палестинския президент, който по думите им бездействал за решаване на конфликта. Демонстрантите влязоха в сблъсък с полицаи. Силите на реда използваха сълзотворен газ.

В столицата на Йордания пък протестиращи опитаха да нахлуят в сградата на израелското посолство. Протести имаше и в Бейрут, където гневна тълпа се събра пред американското посолство. Стотици протестиращи срещу Израел се събраха пред посолствата на Франция и Обединеното кралство в Техеран.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Тел Авив.

Реакции дойдоха от редица страни по света. Едни обвиняват директно Израел, други призовават за щателно разследване, за да се види кой е отговорен. За това настоява и германския канцлер Олаф Шолц.

Русия, чрез говорителя на външното министерство Мария Захарова, призова Израел да предостави доказателства. Нещо, което вече Израел направи, като предостави кадри и сателитни снимки за това, че не израелската армия, а палестинска ракета е ударила болницата.

Реакции дойдоха и от официалните представители и лидери на ЕС.

„Снощи, една безумна трагедия шокира всички ни. Болница в Газа, приютила стотици ранени хора, беше превърната в огнен ад. Кадрите от „Ал Ахли” са ужасяващи и тревожни. Няма извинение за това да нанесеш удар по болница, пълна с цивилни. Всички факти трябва да бъдат изяснени и на виновните трябва да се потърси отговорност. В този тежък час, всички ние трябва да удвоим усилията си да защитим цивилните от яростта на тази война”, заяви Урсула фон дер Лайен.

„Опустошението на болницата е ужасяващо и неоправдано. Трябва да сме сигурни, че ще продължим да хвърляме светлина върху това, което се случва, докато трагедията в Близкия Изток продължава. Отново невинни са принудени да плащат цената”, заяви Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link