Здравният министър: Дори аспирин и парацетамол могат да доведат до смърт

Здравният министър Костадин Ангелов отново призова хората да не пият антибиотици, без да са им предписани.

Според него дори най-безобидните лекарства като аспирин или парацетамол могат да доведат до смърт, ако не се взимат както трябва.

„В медикаментите, който се продават в аптечната мрежа без рецепта има едно голямо „но“. Има такива, които са опасни за живота и здравето хората. Може да ви звучи странно, но един парацетамол при превишаване на дозата може сериозно да застраши живота и здравето Ви. Включително може да доведе и до смърт при чернодробна недостатъчност“, каза проф. Ангелов.

„Използването на един аспирин, който е уж безобидно лекарство, при хора със сериозни заболявания, също може да доведе до смърт. Затова нека бъдем предпазливи.“, посочи още здравният министър.

Ангелов коментира и недоволството от „зелените коридори“ за възрастни, като обясни, че трудно разбира логиката на хората да не се съобразяват с издадените от министерството заповеди. По думите му не се среща разбиране от младите хора.

„Съгласете се с мен, че в състояние на криза тогава, когато много хора губят живота си и когато много лекари и сестри се разболяват, а някои от тях и умират, трябва да има ограничения. Ние трябва да проявим разбиране към тях. Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново в тяхната цялост“, посочи здравният министър.

Той подчерта, че здравните власти действат по строго определен план.

„Имаме разписани мерки и действаме по строго определен план, който представих в Народното събрание в рамките на 32 минути. Две трети от този план не може да бъде представен, тъй като в него имаме стратегически обекти от национална сигурност. Другата част е представена на обществото“, обясни още проф. Ангелов.

Darik

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link