Ескалация между Гърция и Турция, прехванаха самолети

Засечени са четири двойки изтребители, като поне 6 от самолетите са носили ракети

Турски изтребители Ф-16 и транспортен самолет Си Ен – 235 са влизали без позволение в гръцкото въздушно пространство поне 34 пъти, обяви Министерството на отбраната на Гърция.

Засечени са четири двойки изтребители, като поне 6 от самолетите са носили ракети. В отговор са били вдигнати гръцки изтребители, които са прехванали турските.

Турция не признава претенциите на Гърция над въздушното пространство в граничните региони и най-вече над островите в Егейско море.

Същевременно днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди остро позиция на гръцкия президент на Прокопис Павлопулос.

Павлопулос нарече представителите на турската общност в Гърция „гръцко мюсюлманско малцинство”. Това стана при посещение на 16 февруари в Западна Тракия, където компактно живеят етнически турци.

„Президентът на страна, която се представя в света като „люлка” на демокрацията, отново нарече турското мюсюлманско малцинство, гръцко мюсюлманско малцинство, което противоречи на многобройните решения на Европейския съд за правата на човека. Каквото и да говорят, турското малцинство в Западна Тракция от векове е било и ще остане турско”, написа Чавушоглу в Туитър.

Правителството на Гърция твърди, че Лозанският мирен договор от 1923 г. не предполага термина „турско малцинство” и по тази причина не признава националната идентичност на етническите турци в страната.

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link