Децата във Финландия ходят на училище с колело дори при температура -17 градуса

В финландския град Оулу децата ходят на училище с велосипеди, дори когато температурата е под -17 градуса. Благодарение на оборудваните велосипедни пътеки и подходящата инфраструктура: за това свидетелства снимка в Twitter от Пека Такола, градоустройствен инженер и координатор на колоездачната дейност за град Оулу.

С идването на студа, разходките в парка намаляват, децата не играят на детската площадка, а прозорците на къщата се отварят по-малко, за да не влезе студ, а разходките на открито изглеждат спомен. Но наистина ли сте убедени, че студът разболява децата?

Финландците не мислят така …

В Оулу, финландски град, зимното колоездене е напълно възможно с правилното планиране и подходящата инфраструктура.

Както пише уебсайта Boredpanda, Пека Такола, градоустройствен инженер във Navico Ltd. и координатор на колоездачната дейност за град Оулу, публикува снимка на паркинга за велосипеди на общообразователно училище на града (наречено Metsokangas), докато то е покрито със сняг и температурата навън е била -17 ° C под нулата, за да покаже, че независимо от метеорологичните условия, нищо в Оулу не държи децата далеч от техните велосипеди.

 

Със снимката Такола искаше да покаже, че дори и на някои родители да изглежда странно да оставят децата си да се возят на велосипеди при -17 градуса, изложени на студа на северна зима, във Финландия това всъщност е нормално и ги прави здрави. Децата ходят на училище с колела, дори когато има сняг и това може да бъде причина да не изпитвате прекомерен и необоснован страх от студа.

Пека, който организира и зимни майсторски класове за колоездене и обиколки, фокусирани върху интелигентната мобилност, каза за уебсайта на MNN, който се занимава с околната среда: „Организирахме учебно турне за студенти от южна Финландия, за да покажем как да стигнат с колело до училище във сняга в нашия град. Посещавахме и други училища и разговаряхме много с учители и директори. Сигурен съм, че нашето училище е сред най-добрите. Не е единственото, има много училища в Оулу, където повечето деца се карат колело до училище.“

В отговор на поста на Пека в мрежата, много хора от различни части на света се оплакват, че в техните страни няма инфраструктура и велосипедни алеи като тези в Оулу. Тахола призна, че не всички училища във Финландия са толкова прогресивни.

 

Все още сме изправени пред редица предизвикателства с родителите, които искат да заведат децата си на училище с кола. В това училище те са се справили добре с проблема, но в някои други области имаме повече трудности

 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link