Гръцки учени: Знаем как да предотвратим смърт от Covid-19

Това ще става чрез биоиндикатор, който се установява с просто кръвно изследване още от първия ден на приемането на пациентите в болница

Гърция се похвали с научно откритие, което може да помогне в битката с коронавируса. Става въпрос как да се предвиди при кои пациенти ще се стигне до тежки усложнения от заразата. Това ще става чрез биоиндикатор, който се установява с просто кръвно изследване още от първия ден на приемането на пациентите в болница, съобщи телевизия Скай. Според информацията откритието дава една от най-големите надежди за прекъсване на смъртоносното развитие на Ковид-19.

Откритието е дело на Гръцката група за изследване на сепсиса начело с професора-инфекционист от Атинския университет Евангелос Ямарелос. Според него анализът на първите 57 заболели от Ковид-19 в Гърция показва, че кръвният индикатор suPAR е било с особено повишен още от първия ден на прием в болница при пациентите, които в крайна сметка са проявили дихателна недостатъчност и са имали нужда от асистирано дишане. Откритието обаче не спира до тук.

Специалистите от Гръцката група за изследване на сепсиса са в състояние и да предложат лечение, което да изведе тези пациенти до оздравяване. Обнадеждаващият лечебен протокол се състои в добавянето към антивирусната терапия, която вече се провежда върху пациентите, на един конкретен имуномодифициращ биологичен агент, който досега е използван влечението на ревматоиден артрит. В конкретния случай този агент, в комбинация с антивирусния протокол, може да спре срива на имунната система, възникването на дихателна недостатъчност и нуждата от интубиране.

С други думи, една подкожна инжекция веднъж дневно в продължение на десет дни може да предотврати влошаването и възможната смърт на голям процент от пациентите, като „блокира“ проявата на тежки усложнения . Засега научните данни за ефективността на новата терапия се основават на анализа на състоянието на първите 57 пациенти с пневмония в Гърция. На тази основа е започнало специализирано научно изследване, което ще бъде проведено от научната група.

То се очаква да бъде проведено при група от 100 пациенти в 12 клиники в страната. Впечатляващо е, че новият протокол може да бъде завършен, ако бъдат осигурени необходимите ресурси, в рамките на само 20 дни. Очаква се скоро и учените от Северна Македония да обявят впечатляващо откритие в борбата с коронавируса.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link