Голям пожар бушува на Българо -Гръцката граница до Кирково

Пожарът на връх Вейката в община Кирково все още не е овладян.

Над 70 пожарникари и горски служители участват в неговото потушаване. Ще напраим всичко възможно днес да го локализираме , каза заместник-областният управител Бисер Николов, който в момента е в Чакаларово, където се намира офисът на Държаното горско стопанство в Кирково. Там е и областният управител Даниел Делчев. На място пристигна и директорът на Регионалната дирекция по горите в Кърджали инж. Митко Младенов. В битката за овладяване на пожара участват екипи от всички Държавни горски стопанства в областта.

Хеликоптерът, който тази сутрин се включи в гасенето, работи интензивно. На 7-8 минути прави курс.

Мястото на пожара е недостъпно за техника. Пожарни автомобили, както и други по-малки автомобили, пригодени за гасене на пожари, не могат да стигнат до него. Гаси се с гръбни пръскачки, тупалки и лопати. В момента пожарът е низов, гори шумата по земята. Далеч е от населени места.

Участниците в гасенето и хората от близките до пожара населени места се надяват посоката на вятъра да остане към Гърция. На гръцка територия пожарът е много голям. Участници в гасенето огъня на наша територия смятат, че на гръцка в момента не се предприема нищо сериозно за овладяването му. Само сутринта са минали самолети.

Снощи „гръцкият пожар“ отново премина граничната бразда и билото на рида Гюмюрджински снежник, и слиза надолу.
Не знам, редно ли е да седим и да гледаме, как горят вековни букови гори, а не се включим в гасенето на пожара заедно с пожарникарите и горските служители?

Божидар Чолаков
Ива Илиева. Снимката е от с. Чакаларово
Димитрис Евгенидис



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link