Всички мостове са изгорени: „Северен поток 2“ няма да бъде пуснат и след Путин

Германия никога повече няма да има енергийно партньорство с Русия, заяви премиерът на германската федерална провинция Долна Саксония

Газопроводът „Северен поток 2“ никога няма да бъде пуснат в експлоатация, дори след края на ерата на президента на Владимир Путин. Това заяви премиерът на германската федерална провинция Долна Саксония Щефан Вайл, цитиран от германското издание Welt и руската държавна агенция ТАСС.

Загубата на доверие е толкова фундаментална, че никога повече няма да има ситуация, в която германско федерално правителство да може да разчита на енергия от Русия“, каза Вайл.

Федералното правителство спря процеса на одобрение на завършения тръбопровод „Северен поток 2“ през февруари 2022 г. Това стана малко преди руската атака срещу Украйна. Наскоро Путин каза, че ще пусне газопровода в експлоатация, “ако е необходимо”.

Доставките на газ през другия газопровод от Балтийско море „Северен поток 1“ бяха спрени от руската държавна компания „Газпром“, която се позовава на технически проблеми, които уж не могат да бъде разрешени заради санкциите. Федералното правителство смята това оправдание за нереално.

„Пускането в експлоатация на „Северен поток 2″ при никакви условия не подлежи на одобрение“, каза още Щефан Вайл.

По думите му Германия никога повече няма да има енергийно партньорство с Русия.

Руснаците изгориха всички мостове отдавна, като унищожиха най-важния актив в едно партньорство – доверието. Това сътрудничество е безвъзвратно унищожено. И Западът ще се възстанови по-бързо от Русия“, заключи Вайл.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link