Влизаме в Турция само с лична карта

Българите ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти.

Новината бе официално потвърдена от външно министерство. С декрет на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган се въвежда възможността да пътуваме безвизово до Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит.

Към настоящия момент все още не са получени допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, като не е посочен и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата. До разпространяването на указания от Анкара към компетентните турски институции, се прилага действащия към момента режим, според който българите с обикновени паспорти, издадени от България, имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от България – на 30-дневен безвизов престой в рамките на всеки 180 дни.

По-рано през деня новината бе съобщена от турския информационен сайт “Дикен”, позовавайки се на указ на Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

България е на пето място сред държавите, които изпращат най-голям брой посетители в Турция. През последната година в южната ни съседка се наблюдава засилен поток от български туристи, които пазаруват масово в Одрин на фона на спада на турската лира спрямо българския лев.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link