Великобритания може да започне с COVID ваксинацията на 7 декември

Страната се кани първа в Европа да одобри фармацевтичния продукт на Pfizer

Великобритания може да стане първата европейска страна, дала одобрение на ваксина срещу COVID-19, пишат местните медии. Очаква се, че инжектираното може да започне още на 7 декември.

По данни на Financial Times независимият държавен регулатор ще даде позволение за използването на ваксината на Pfizer и BioNTech в рамките на броени дни. Информацията идва от правителствени източници на изданието.

Казусът обаче се усложнява от обстоятелството, че Великобритания все още трябва да спазва регулаторните правила на Европейския съюз, тъй като преходният период по излизането ѝ от блока изтича официално на 31 декември. А според нормите на общността ваксината би трябвало първо да получи одобрени е от Европейската агенция по лекарствата, което не се предвижда толкова скоро.

От Британската агенция за лекарства и здравни продукти обаче твърдят, че могат да вземат подобни решения сами. Те се позовават на спешната обществена нужда.

Правителството е поръчало 40 млн. дози от ваксината на Pfizer. Заявени са и 100 млн. дози от разработената такава на AstraZeneca и Оскфордския университет, чието одобрение също се очаква.

Междувременно премиерът Борис Джонсън създаде специален министерски пост за съблюдаване на ваксинирането във Великобритания.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link