Борислав Сарафов уволни зам.-шефа на Окръжната прокуратура в Стара Загора

Наредено е всички съдействали на разследването за раненото с макетен нож момиче да получат защита

И.Ф. Главният прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на прокурор Георги Видев, който е заместник административен ръководител на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Това бе обявено от държавното обвинение след инцидента с нарязането на момиче с макетен нож.

На среща в Съдебната палата с ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора, Борислав Сарафов изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати от Видев при определянето на мярката за процесуална принуда срещу обвиняемия Георги Георгиев на заседанието на 5 юли 2023 г. Сарафов бе категоричен, че Георги Видев няма необходимите професионални и управленски качества за длъжността на заместник окръжен прокурор в Стара Загора. Видев незабавно подаде оставка, както се посочи в съобщението на обвинението.

Борислав Сарафов разпореди екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура да извърши проверка на работата на Георги Видев и на Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от 2 години.

Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и да приключи разследването в кратки срокове, с цел осигуряване на справедливост. В момента се водят две досъдебни производства срещу обвиняемия Георги Георгиев – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.

Според първото обвинение Георги бе освободен, защото съдебно-медицинската експертиза потвърди, че се е стигнало до лека телесна повреда. След скандала с нарязаното момиче от Георгиев с макетен нож, прокуратурата повдигна второто обвинение, а съдът задържа извършителя на престъплението.

При необходимост, по време на разследването, прокурори от ВКП са готови да окажат незабавна методическа помощ за бързото приключване на разследването с оглед на внасяне на обвинителен акт срещу извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – предходните наказания на обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното, заявиха от държавното обвинение.

На окръжния прокурор в Стара Загора, Дичо Атанасов, е разпоредено прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, които са съдействали в хода на разследването.

„Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност“, заявиха от държавното обвинение.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link