Беларус: Тихановская готви действия, Литва иска санкции за лица в Беларус

Литовският външен министър Линас Линкявичус разговаря със Светлана Тихановская

съперник на президента Александър Лукашенко, която е в Литва след президентските избори в Беларус.

„Разговарях със Светлана Тихановская. Тя е в добро настроение. Тя ще излезе публично скоро„, пише Линкявичус в „Туитър“.

В същото време в ефира на литовското радио LRT той отбелязва, че Тихановская ще разкаже за своите планове, „когато е готова за подобни действия„. „Колко време ще й отнеме да подготви представянето, не мога да кажа. Не искаме да бързаме„, допълва той, цитиран от ТАСС.

Лицата, които са отговорни за нарушения на правата на човека в Беларус и използването на сила срещу протестиращите след президентските избори, трябва да бъдат подложени на лични санкции, коментира Линкявичус.

„Считам, че санкциите, които обсъждаме в регионален, европейски мащаб, трябва да бъдат индивидуални, насочени срещу отговорните за нарушаването на правата на човека и използването на прекомерна сила“.

Министърът смята, че на първо място беларуските власти трябва да освободят задържаните демонстранти.

„Необходимо е да се премахне атмосферата на сплашване, задържаните – често случайни хора, които минават покрай нас – трябва да бъдат освободени. Става въпрос за произвол на силите за сигурност„, допълва Линкявичус.

Външните министри на страните от ЕС ще проведат видеоконференция на 14 август, на която ще обсъдят ситуацията в Беларус, съобщава полското външно министерство в „Туитър“.

В отговор на искането на Полша, този петък, външните министри на страните от ЕС ще проведат специална видеоконференция за обсъждане на ситуацията в Беларус“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че министрите ще обсъдят също Турция, Венецуела и събитията в Ливан.

Във вторник върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел от името на външните министри на всички 27 държави от ЕС издаде изявление, в което заявява, че ЕС не смята изборите в Беларус за свободни или честни и проучва възможността за налагане на санкции срещу отговорните за полицейско насилие.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link