Байдън: Русия е извършила ужасно зверство в Краматорск

Извършено от Русия, с нанасяне на удари по мирни граждани, които опитваха да се евакуират и да отидат на сигурно място

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини днес Русия, че е извършила „ужасно зверство“ в Краматорск, след като при обстрел на гарата на източния украински град загинаха най-малко 50 души, включително 5 деца, съобщава БТА.

„Нападението на украинска гара е ново ужасно зверство, извършено от Русия, с нанасяне на удари по мирни граждани, които опитваха да се евакуират и да отидат на сигурно място“, заяви президентът на САЩ в Туитър.

Журналисти на АФП в града са преброили най-малко 30 тела пред гарата, поставени в чували за трупове или покрити с брезент.

Украинският президент Володимир Зеленски порица „безграничното зло“, извършено от Русия и „безчовечните“ методи.

Москва отрича да е отговорна за този обстрел, като твърди, че не разполага с вида ракета, която се смята, че е била използвана. Русия определя случилото се като украинска „провокация“.

Краматорск е в намираща се под украински контрол част на Донбас. Останалата част от региона от 2014 г. е под контрола на проруски сепаратисти и Москва превърна завоюването му в приоритетна цел, след като изтегли войските си от районите на Киев и Северна Украйна.

В новата фаза на конфликта Киев разполага със система за противовъздушна отбрана С-300, доставена от словашкото правителство, на което Байдън благодари днес в изявление.

Дарението стана възможно, след като НАТО изпрати в Словакия четири батареи за противоракетна отбрана „Пейтриът“.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link