Акад. Ангел Гълъбов: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга

Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса.

Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгарът на първата вълна. Това заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

За „120 минути“ той подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси. „Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той. Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонен

Вирусологът изтъкна, че карантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за подълъг период от време. За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено. По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина. Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link