СЕМ започва мониторинг предаванията на Петър Волгин и „12 плюс 3“ заради пропутинска пропаганда

Медийният регуалатор СЕМ започна мониторинг върху предаванията „Хоризонт“, „Политическа некоректност“ и „12 плюс 3“ заради проруската пропаганда и подкрепа за войната срещу Украйна.

Искането за този мониторинг е направено от члена на СЕМ Пролет Велкова на последното заседание на регулатора. То е взето с 4 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ от членовете на Съвета за електронни медии, съобщи БНР.

Наблюдението на предаването „Политически некоректно“ ще бъде за ноември и декември миналата година и януари тази, а на 12 плюс 3 – за един месец назад, тоест за декември. Мониторингът цели да установи дали се спазва Законът за радиото и телевизия. Според Пролет Велкова в някои от изданията на тези предавания се провежда дезинформационно-пропагандна линия на внушения: „Освен, че в тези предавания доминира прокремълската, пропутинската гледна точка, рядко ще чуем и друга гледна точка – визирам именно предаванията на Петър Волгин.

Там е проблемът – че се поощрява тази война, че се омаловажава страданието на жертвите. В Закона за радио и телевизия, както и в етичните стандарти, както знаем, това не е допустимо, другото е за плурализъм“.

Публична тайна е, че именно заради предаванията на Петър Волгин българите през последните година наричат иронично БНР „Гласът на Москва“. Обществените реакции и протестите срещу някои от водещите и гостите на държавната медия са перманентни, но въпреки това до сега СЕМ, ръководен от близката до президента Соня Момчилова отказваше да наложи контрол. Контрол на руската пропаганда отказва да осъществи и ръководството на радиото, което по този начин застава срещу официалните държавни позиции, криейки се зад общи фрази като „свобода на словото“.

На въпросното заседание на СЕМ Момчилова отново се е опитала да омаловажи темата, припомняйки член 11 от Закона за радиото и телевизията, който гласи, че всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медийните услуги.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link