Откриха тялото на Атанас Скатов

Хеликоптер го транспортира към Скарду

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду, съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides. В хеликоптера е годеницата на Скатов, която е била с него в Базовия лагер.

 

Скатов изчезна в подножието на К2. Той е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува втория по-височина връх в света.

Пакистанските власти са уведомили за инцидента външното ни министерство по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Българското МВнР и пакистанското правителство изказаха съболезнования на близките на Скатов.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време сънародникът ни е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер заради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия катерач. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера „Ecurell“ на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние в района на Пайджу, Пакистан. МВнР е в контакт с близките на Скатов и оказва съдействие по случая.

Скатов е пристигнал благополучно в Лагер 3 вчера около 18.30 ч. Атаката на върха трябвало да започне към 23 ч., но била прекратена заради силен вятър, съобщават от екипа на Скатов в социалните мрежи. На връщане към Базовия лагер въжето на Скатов се скъсало. Данни от GPS тракера му показват, че е паднал от близо 400 м.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap