Какво ще се случи с Мобилен Роуминг след Бракзит?

През юни 2017 г. Европейският съюз отмени допълнителни такси за роуминг на мобилни телефони, когато пътувате до друга държава от ЕС.

От 2017 г. потребителите от Обединеното кралство могат да използват протоколите, текстовете и данните, включени в тарифите за мобилни телефони, когато пътуват в ЕС. Същото важи и за потребители от други страни от ЕС, посещаващи Обединеното кралство.

Има ограничения разбира се – можете да използвате мобилния си телефон, докато пътувате в друга държава от ЕС, но не можете например да получите договор за мобилен телефон от Гърция и след това да го използвате целогодишно във Великобритания.

Преди да се променят правилата, използването на мобилен телефон в Европа беше скъпо, много бяха случаите на хора, които се връщаха от пътувания, и получават сметки за стотици или дори хиляди лири.

Ще се върнат ли таксите за роуминг?

След напускането на ЕС на 31 януари 2020 г. Обединеното кралство навлезе в преходен период, през който почти всички правила и разпоредби на ЕС – включително за роуминг на мобилни телефони – все още се прилагат.

В търговската сделка на Великобритания с ЕС не се споменава, че забраната за допълнителни такси за роуминг ще продължи. Но в него се казва, че и двете страни ще насърчават операторите да имат „прозрачни и разумни цени“ за роуминг.

Това означава, че мобилните оператори ще могат да прилагат такси за роуминг след края на преходния период, ако желаят. В указанията правителството казва: „Консултирайте се с Вашия мобилен оператор, за да разберете за някакви таксите за роуминг може да получите от 1 януари 2021 г.“

Прието е законодателство, което ще осигури някои предпазни мерки за потребителите:

Ограничение от 45 паунда на месец за сумата, която клиентите могат да бъдат таксувани за използване на мобилни данни в чужбина, преди да се наложи да се включат в по-нататъшна употреба – изисквания клиентите да бъдат информирани, когато са достигнали 80% и 100% от разрешеното за данни.

Операторите ще трябва да предприемат „разумни стъпки“, за да избегнат таксуването на клиентите за случайни роуминг в Северна Ирландия, което например би се случило, ако телефон в Северна Ирландия се включи към оператор от Република Ирландия.

Какво планират мобилните компании?

Разбира се, само защото на операторите може да бъде разрешено да въведат отново роуминг такси, това не означава непременно, че те биха го направили. Проблемът е, че без действащите правила на ЕС таксите биха зависели от споразуменията между британските оператори и техните партньори в страните от ЕС.

Въпреки че те могат да имат сключени такива сделки, за да предотвратят нарастването на таксите веднага в началото на 2021 г., няма гаранция, че те ще могат да ги поддържат неограничено време. Има три фактора, които означават, че има разумен шанс британските оператори да могат да продължат да предлагат приобщаващ роуминг:

Двустранни сделки – така оператор от Обединеното кралство ще сключи споразумение с френски оператор, например, за да позволи включен роуминг за клиенти от Обединеното кралство, посещаващи Франция, и за френски клиенти, посещаващи Обединеното кралство. Всяка държава от ЕС има повече от един оператор, така че операторите от Обединеното кралство ще имат избор от компании, с които да се справят

Някои от британските оператори са части от компании, които също оперират в страни от ЕС. Четирите основни оператори във Великобритания отказаха да коментират спецификата на търговските сделки, които са сключили с други оператори, но заявиха, че не планират да въвеждат отново такси за роуминг. Три от тях заявиха, че „Вече предлага роуминг без допълнителни разходи за своите клиенти в над 70 дестинации, включително САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Ще запазим тази голяма полза за клиентите независимо от преговорите за Брекзит.“

Vodafone заяви, че не планира да въвежда отново такси за роуминг.
От EE казаха: „Нашите клиенти се радват на приобщаващ роуминг в Европа и извън нея и ние не планираме да променим това въз основа на резултата от Брекзит. Така че нашите клиенти, които отиват на почивка и пътуват в ЕС, ще продължат да се радват на разумен роуминг.“
Коментара на O2 бе: „Ние се ангажираме да осигурим на нашите клиенти чудесна свързаност и стойност, когато пътуват извън Обединеното кралство. В момента не планираме да променяме нашите роуминг услуги в цяла Европа.“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap