Ирландия ще праща нарушители на карантината в затвора

Ирландия ще праща нарушили карантината туристи в затвора, съобщава „Айриш таймс“

Правителството одобри законопроект, предвиждащ големи глоби и дори затвор за чуждестранни гости на страната, нарушили правилата. Ирландия действа по примера на съседката си Великобритания, която гласува до 10 години затвор за пристигащи от държави от „черния списък“, които се опитват да се скрият от властите този факт.

Документът указва настаняване на гости от две дузини държави в самоизолация в хотели. Пътуващите от Австрия, Бразилия, ОАЕ и 17 африкански държави ще трябва да прекарат две седмици в хотелски стаи за своя сметка. Те също ще трябва да преминат през няколко теста за коронавирус.

Законопроектът включва и наказания за нарушаване на правилата за самоизолация. За напускане на хотела без разрешение и отказ от тестване нарушителитеи ще трябва да платят 5 000 долара или да прекарат един месец в затвора. При трето нарушение плащането достига 1500 долара и шест месеца затвор. За да поддържа контрола, ирландското правителство планира да наеме частни охранителни фирми, които да работят в контакт с полицията.

В Чехия болниците отново са препълнени заради скок на броя на заразените. Почти 80% от новите случаи са с британския вариант на COVID-19, предава БНТ. Заради недостиг на болнични легла вече се налага пациентите да бъдат транспортирани в други селища.

Властите признаха, че действащите мерки не са ефективни. Ако разпространението на вируса не бъде овладяно, след 3 седмици ще има пик. Чехия е сред най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа.

Италианският институт по инфекциозни болести „Ладзаро Спаланцани“ даде положително становище за ефективността и безопасността на руската ваксина „Sputnik V“. Това становище е пратено до Министерството на здравеопазването на републиката и председателя на Министерския съвет, съобщи пред държавната телевизия РАИ директорът на лечебното заведение, проф. Франческо Вая, съобщава БГНЕС, цитирайки ТАСС.

„Проведохме нашето изследване на научните материали, с които разполагаме, за руската ваксина, включително тези, публикувани от „The Lancet“. И заключението ни е положително, ефективността на ваксината е повече от 92% и е абсолютно безопасна. Вая подчерта, че това решение има изключително научно-технически характер. „Подобни оценки трябва да бъдат лишени от всякакви политически нюанси. Ако ваксината е ефективна и безопасна, тя трябва да се използва в Италия“, добави професорът.

Около половината от населението на Южна Африка се е заразило с COVID-19, твърдят проучвания и статистики, предполагащи, че вирусът е отнел десетки хиляди животи повече от официално регистрираните, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Най-силно засегнатата от коронавирус в Африка страна е регистрирала над 140 000 повече естествени смъртни случаи от май 2020 г. насам, сочат данните на Южноафриканския съвет за медицински изследвания. Водещата частна компания за медицинско застраховане „Дискавъри“ изчислява, че около 90 на сто от тези смъртни случаи се дължат на COVID-19, което води до реална смъртност над 120 000. Официално Южна Африка е регистрирала близо 1,5 милиона случаи на коронавирус, от които малко под 48 500 са приключили фатално. Но статистиците смятат, че тези числа са занижени.

Констатациите им съвпадат в голяма степен с проучванията на коронавирусни антитела, които могат да открият дали човек е бил заразен с COVID-19 дори след възстановяване. Проучване, публикувано миналата седмица, на почти 5000 донори на кръв в четири провинции, установи, че между 32 и 63 процента от включените в извадката лица са се заразили с коронавирус от началото на пандемията – в сравнение с клинично потвърдените нива на случаи от два до три процента.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap