Втори Българин с Оскар: Христо Грозев спечели „Оскар“ за филма „Навални“

„Навални“, с участието на разследващия журналист Христо Грозев, е победител в категорията за документално кино.

Българин e сред наградените с най-престижната филмова награда „Оскар“.

„Навални“, с участието на разследващия журналист Христо Грозев, е победител в категорията за документално кино. Исторически момент, който ни кара да се гордеем с признанието, но и със смелостта и огромния труд зад този филмов проект.

„Благодаря на всички тук. Съпругът ми е в затвора само защото казва истината. Съпругът ми е в затвора, защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, когато ще бъдеш свободен и страната ни ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя“, каза съпругата на Навални – Юлия Навална.

Според него наградата Оскар чисто прагматично ще е от полза, тъй като „сега ще го гледат поне още 20 милиона души“.

Грозев каза, че според негови източници руският президент Владимир Путин бил много вбесен след като гледал лентата.

„Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми“, каза Грозев.

Според него режимът в Кремъл има „програма за убийства на собствените си граждани – на всички, които имат смелостта да тръгнат срещу властта или да се кандидатират за президенти“.

Филмът „Навални“ разказва историята на опозиционера на Кремъл, Алексей Навални, и неговата кампания за промяна в Русия. Филмът проследява живота на Навални, както и неговата борба срещу корупцията и политическата репресия в Русия, като представя много интервюта и документални кадри, които придават на филма емоционална сила и аутентичност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link